VISITES

contadores web clic para ver los detalles de las visitas este sitio
relojes web gratis

Seguidors

Cerca de contingut del bloc

Popular Posts

Blog Archive

Amb la tecnologia de Blogger.
dimecres, 13 de desembre del 2023

 


MARIA ESCALAS I BERNAT

Nascuda a Mallorca l’any 1969. Viu actualment a Mataró. És músic de professió i escriptora. Comença la publicació dels seus escrits amb un bloc a internet l’any 2006. Els relats del bloc acabaran sent publicats l’any 2011. Cursa els estudis de narrativa a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i el 2016 publica la seva primera novel·la “Abans que el teu record torni cendra” per la que va guanyar el premi la Llança de Sant Jordi, d’Òmnium Cultural i l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, 2015. Per la mateixa novel·la va quedar finalista de la 35 edició del Premi BBVA Sant Joan 2015.


Combina la faceta literària amb l’ensenyament a l’escola de Mataró GEM i al Conservatori del Liceu. També és membre del Cor de Mataró.

ESTIMADA MIRTA

Parteix d’un fet real, d’una història que un home va explicar en una reunió familiar, sobre el seu exili a Argentina. L’escriptora se’n va interessar en veure que d’allí podia sortir una gran novel·la i, després de diverses entrevistes amb aquest home, va posar fil a l’agulla per tal de crear una història basada en les seves vivències, però també amb altres elements de ficció i elements reals del període que retrata.

A Mallorca, l’any 1947, un adolescent Francisco és enviat pels pares a Argentina, preocupats per la situació amb Franco i pensant que allí tindria més oportunitats.

Al llarg de les més de 400 pàgines (que es fan curtes) coneixerem tota la vida d’en Francisco i els personatges que es mouen al seu voltant, com la família mallorquina que també acaba emigrant, la família política, l’amor de la seva vida, i tota una sèrie de personatges reals de l’Argentina de l’època.

Hi trobem la lluita de classes (esquerranosos contra la classe acomodada), els amors il·lícits, els amors impossibles, el desamor, l’exili i l’enyorament, i també les tortures i els nadons robats que van suposar un fosc episodi en la història de l’Argentina.
dimecres, 15 de novembre del 2023

 



Rafael Vallbona i Sallent (Barcelona, 27 d'agost de 1960) és un periodista, escriptor i guionista de ràdio i TV.

Llicenciat en ciències de la informació, els seus primers reculls poètics tracten d'alguns mites de la modernitat. Ha aplegat alguns dels seus articles a Riure a Barcelona (1990) i fou cap de cultura del diari El Observador. Entre els guions difosos per ràdio, cal assenyalar Beatles si us plau (1986), Qui és, qui era? (1986-1987), Elvis per sempre (1988) i Lletrasset (1989). Dels guions emesos per TVE, destaquen Especial Núria Feliu (1989) i Puçastoc (1989-1990). Autor d'una trentena de llibres, apostà per la narrativa.

És professor a la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull.

LA MUSA DE LA PLAÇA REIAL 

En plena i fosca epoca franquista de censura permanent, Vallbona ens trasllada a una Barcelona clandestina de "bars, alcohol, noies, jazz, fum i quimeres de somiatruites que es pensaven que eren a Saint-Germain-des-Pres", transitada, entre d'altres, per Joan de Sagarra i Vázquez Montalbán, i marcada pel naixement de la mítica sala Jamboree, que molt aviat comptaria amb els Jazz Brothers i la Gloria Stewart, que es va convertir en la musa jazzística de la ciutat.

L'efervescencia d'aquesta Barcelona tan viva i alternativa va quedar del tot truncada amb l'assassinat de Francisco Rovirosa, empresari i propietari, i la posterior repressió aplicada sobre els clubs de jazz i els seus principals reclams, entre els quals s'hi comptava Gloria Stewart.


dimecres, 1 de març del 2023



 
  • Teresa Duch Dolcet neix a Vimbodí l’any 1956 en el si d’una família pagesa. L’any 1984 es trasllada a Tarragona per motius professionals. Es comença a interessar per la llengua catalana als nou anys quan la seva mare li regala el llibre Faristol d’Artur Martorell, il·lustrat per Pilarín Bayés. Més tard segueixen els llibres de la col·lecció “Històries” en català i també en castellà. Llegir i escriure sempre li ha agradat, però descobreix la seva vocació literària llegint Confieso que he vivido, una de les memòries de Pablo Neruda. En aquest moment desitja per primera vegada veure el món tal com ho fa Neruda i saber-lo explicar com ell. Les responsabilitats familiars i laborals fan que el seu debut conscient en l’escriptura es demori quinze anys. L’any 2005 s’inscriu a l’Escola de Lletres i s’adona que per escriure, la inspiració és imprescindible, però conèixer les tècniques literàries n’és un complement necessari. Per això i perquè considera que mai no se’n sap prou, encara n’és alumna. Només escriu en català perquè és la llengua amb què sent i pensa.

EL SILENCI DE VALLBONA
S’ínicia amb la mort de dues monges d’una manera accidental, una d’elles clarament per assassinat. Ens presenta una bona trama que ens fa mantenir l’interès des del principi.
Una novel·la amb una petita part històrica que m’ha agradat per la proximitat on es desenvolupen els fets.
La Minerva Vidal (Mimi) és una investigadora en pràctiques, creada per l’autora en l’anterior novel·la Les cadenes subtils i que sembla que esdevindrà també personatge en altres obres de la Teresa Duch.



El 29 d'abril ens va visitar l'escriptora Teresa Duch, ha sigut una visita molt agradable, ens ha explicat com s'ha creat com escriptora i moltes curiositats dels seus llibres, adjuntem l'enllaç dels seu blog que és molt interessant i relata la visita a Santa Oliva.

SALSA-FICCIÓ  

https://salsa-ficcio.blogspot.com/