VISITES

contadores web
relojes web gratis

Seguidors

Cerca de contingut del bloc

Popular Posts

Blog Archive

Amb la tecnologia de Blogger.
dimecres, 6 de maig del 2020
Isabel-Clara Simó i Monllot (Alcoi, 1943 – Barcelona, 2020) va ser una escriptora amb una extensa obra literària: novel·la, poesia, teatre, assaig, traduccions i guions radiofònics i televisius. Doctora en Filologia romànica. Exercí com a periodista i col·laborà com articulista en diferents diaris. Ocupà diversos càrrecs en institucions acadèmiques i va rebre nombrosos premis, entre els més destacats: Victor Català 1978 amb És quan miro que hi veig clar, Sant Jordi 1993 amb La salvatge, Pompeu Fabra 2009, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2017.
Cal destacar el seu compromís polític com a dona d’esquerres. 

La crítica social, les reivindicacions relacionades amb la llibertat i la situació de les dones, formen part de les seves obres de ficció. Personatges femenins: mares, mestresses de casa, treballadores que porten el pes de la llar, són les protagonistes d’algunes de les seves obres (Júlia, La salvatge, Dones,...) on l’autora reflexiona sobre el paper de la dona a la nostre societat. Amb un gran domini del llenguatge, els seus personatges són complexos, viuen realitats de la vida quotidiana i s’enfronten a situacions difícils.


Adéu-suau (2006) té com a protagonista en Nor, un home jove trist i solitari que ens va narrant la seva infeliç infància plena de secrets, les relacions familiars, la seva lluita per independitzar-se i la crisi de parella. Els dos personatges secundaris (que treballen al forn de Nor) són persones amb problemes personals i certa marginalitat. Una obra amb pocs diàlegs i canvis de punt de vista: parla el personatge principal i el narrador/a. No és de fàcil lectura i està ple de reflexions sobre l’amistat, els reptes personals, la doble moral, la soledat), amb un final que no ens deixa indiferents i que dóna peu a moltes interpretacions.





0 comentaris: